Rendezvények

Képek a 2008-as rendezvényről

Hetés mint utazási célpont

Hetés Zala megye legkisebb néprajzi tájegysége, melynek települései: Bödeháza, Gáborjánháza, Szijártóháza, Zalaszombatfa.
A települések a 86-os útról, ill. Szlovéniából Zsitkóc felől közelíthetők meg.

Hetés a mai napig őrzi hagyományait a gasztronómia és a kézművesség terén, és a népi folklór számos eleme él még, alapul szolgálva az aszonyköröknek, néptánccsoportoknak.
A népi építészet emlékei a kódisállásos házak a nagy mezőgazdasági épületekkel, a fa haranglábak, kis kápolnák, az utak mellett felállított keresztek. A népköltészeti hagyományokat őrzi a gazdag népdalkincs, a hetési emberek szokásait bemutató anekdoták. A gazdag örökség része a hetési szőttes, a vesszőkosár készítése vagy a fazekasság.
A vidék gasztronómiai nevezetességei a búbos túró, vágott zsír, húsos tejfölös répa, öntött laska, babos káposzta. Tájra jellemző édessége a térségnek a háromízű, keresztelőre vagy lakodalomra készített, baba alakú kelt kalács, a fumu.

Gasztronómiai és kulturális rendezvény

Hetés kitárja kapuit, és a hetési falvak egész napos gasztronómiai, kézműves és kulturális bemutatókkal várják a vendégeket, ahol az igazi falusi hangulat mellett különleges ételkóstolásokkal és termékbemutatókkal is kedveskednek.
A délelőtt folyamán Zalaszombatfán hetési fumut és szőttest készíthetünk, Szijártóházán búbos túrót készítenek, Gáborjánházán hőkön sült perec sül a kemencébe, és hozzá helyi borokat szolgálnak, Bödeházán pedig egy kosárfonó mutatja be mesterségét.

 

Részletes programterv

 

 

Zalaszombatfa
9.30-10.30: Hetési fumu kóstolása és szőttes készítése
Helyszín: Dancs Ildikó, Petőfi út 5. (fumu)
Fehér Etelka, Petőfi út 10. (szőttes)

p1000657 p1000664 p1000669

 

Szijártóháza
10.30-11.30: Hetési búbos túró készítése és kóstolása
Helyszín: József A. út 1/a.
Gáborjánháza
11.00-12.00: Hőkön sült perec készítése és helyi borok kóstolása
Helyszín: Művelődési Ház, Béke út 2.
Lehetőség nyílik a környék legszebb katolikus templomának megtekintésére is szakszerű vezetés mellett.
Bödeháza
11.30-12.30: Kosárfonó bemutató
Helyszín: Faluház udvara, Kossuth út 27.
   

A délutáni program

13.00-kor kezdődik a II. Hetési Gasztronómiai Vásár megnyitójával, melyet egy fumu-baba keresztelésével tesznek még érdekesebbé. A helyszín a bödeházi faluház udvara, ahol számos helyi és környékbeli gasztronómiai különlegességgel várnak minden vendéget. A következő ételeket kóstolhatják és vásárolhatják meg:
- káposztás- és túrósrétes
- kukorica- és krumplimálé
- bürkés-babos káposzta
- tejfölös húsosrépa
- dödölle
- laska
- tökmagolajos krumplisaláta
- vadpörkölt

Számos tájjellegű gasztronómiai termék kerül bemutatásra és árusításra:
- helyi borok
-  tökből készült italok
- tökmagolaj
- méz
- perec
- bubos túró
- fumu
- pörkölttorta
- kecskesajt

A következő kulturális műsor színesíti a programot:

- Népdalokat énekel a Reszneki Férfikórus.
- A kukoricaköpesztés hagyományát mutatja be a Rédicsi Asszonykör
- Az Öreg Kerka néptáncegyüttes műsora
- A műsorszámok között harmonikás szórakoztatja a jelenlévőket.

 

A programok igazi falusi hangulatban zajlanak, így aki a nyugodt hetési környezetben szeretné eltölteni szabadidejét, miközben finomabbnál finomabb ételeket kóstolhat meg, annak itt a helye!